телефони ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

 

Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

 

Министерство на земеделието, храните и горите

Сигнали за измами и корупционни практики

0700-106-16

(на цената на един градски разговор)

signali@dfz.bg

Архив на новините за 2010 г. - Деца показаха знания за плодовете и зеленчуците

Проведе се първият открит урок по схема „Училищен плод” 
 
     Днес (22.12.2010г.) в 124-та столична детска градина „Бърборино” се проведе открит урок, част от информационната кампания „Училищен плод”. Децата от последната група на детската градина показаха на гостите на събитието как преминават уроците и игрите им, свързани с програмата „Училищен плод”.
     Урокът започна с известната на всички детска песничка „Зеленчуци, който не яде”, изпълнена от 20-те деца от предучилищната група на детска градина „Бърборино”. Шестгодишните малчугани взеха участие в игри и отговаряха на гатанки, с което обогатиха познанията си за плодовете и зеленчуците и техните полезни качества.
     Учителката на групата раздаде на децата карти с различни плодове и зеленчуци, а те трябваше да назоват нарисувания плод и да разкажат всичко, което знаят за него. За един от малките ученици основен проблем се оказа да различи крушата от картофа, тъй като според него те си приличат по цвят и форма.
     Децата показаха, че разпознават плодовете и по вкус. Това стана ясно в игра, при която малчуганите опитваха различни плодове със завързани очи. При друга от игрите децата се разделиха в два отбора – плодове и зеленчуци и така показаха, че отлично различават едните от другите. През цялото време пред децата имаше кошница пълна с плодове и зеленчуци. След като показаха, че разпознават картинките, децата си поиграха и с истинските продукти, като ги разделиха в две отделни купи.       
     Подобни уроци се провеждат във всички детски градини и учебни заведения, които участват в европейската схема „Училищен плод”. Освен че осигурява на децата по един плод всеки ден, програмата се опитва да промени техните хранителни навици и нагласата им към похапването на плодове. Това е и основната превантивна мярка в борбата срещу затлъстяването. Препоръчително е децата да приемат зеленчуци и плодове няколко пъти дневно, по възможност при всяко хранене. 
     „Информационната кампания е много важна за малките деца, защото сега е моментът, когато се формират техните хранителни навици. Това е и възможност за нас да им предлагаме плодове 2 пъти дневно – веднъж като част от всекидневното ни меню и още веднъж благодарение на схемата „Училищен плод”, каза директорката на детската градина, Соня Стратева.
    „По схемата „Училищен плод” ще се раздават плодове и зеленчуци в 965 учебни заведения, така че да бъдат обхванати близо 115 хиляди деца. Това е успех за страната ни, тъй като от опита на останалите европейски държави в първата година от прилагането на схемата, по нея обикновено кандидатстват около 25% от учебните заведения, при нас усвояемостта на средствата се очаква да достигне 40%.”, обясни още при откриването на кампанията в началото на декември изпълнителният директор на фонд „Земеделие”, Светослав Симеонов.
  

 

22 декември 2010 г.                          ДФ „Земеделие” 
                                                           – Разплащателна агенция

 

 

ТЕКУЩИ ПРИЕМИ

May
Su Mo Tu We Th Fr Sa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
13 май 2019 г.
Започва прием на заявления по схема „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”.
13 юни 2019 г.
Приключва приемът на заявления по схема „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”
15 май 2019 г.
Приключва приемът на заявления по Схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от семейство Телени червеи (Elateridae)“.
15 май 2019 г.
Приключва приемът на заявления по схема “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от семейство телени червеи (Elateridae)”.
15 май 2019 г.
Приключва приемът на заявления по de minimis за специализирани месодайни крави под селекционен контрол.
17 май 2019 г.
Приключва приемът на заявления по схема „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“ - за подпомагане на угоени прасета.
31 май 2019 г.
Земеделските стопани трябва да представят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения срещу телен червей.

 

Училищен плод

Регистър на получателите на помощи de minimis, съгл. Регламент №1408/2013 г. за три данъчни години, включващи настоящата и предходните две