Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

 

Министерство на земеделието, храните и горите

Сигнали за измами и корупционни практики

0700-106-16

(на цената на един градски разговор)

signali@dfz.bg

Архив на новините за 2010 г. - Деца показаха знания за плодовете и зеленчуците

Проведе се първият открит урок по схема „Училищен плод” 
 
     Днес (22.12.2010г.) в 124-та столична детска градина „Бърборино” се проведе открит урок, част от информационната кампания „Училищен плод”. Децата от последната група на детската градина показаха на гостите на събитието как преминават уроците и игрите им, свързани с програмата „Училищен плод”.
     Урокът започна с известната на всички детска песничка „Зеленчуци, който не яде”, изпълнена от 20-те деца от предучилищната група на детска градина „Бърборино”. Шестгодишните малчугани взеха участие в игри и отговаряха на гатанки, с което обогатиха познанията си за плодовете и зеленчуците и техните полезни качества.
     Учителката на групата раздаде на децата карти с различни плодове и зеленчуци, а те трябваше да назоват нарисувания плод и да разкажат всичко, което знаят за него. За един от малките ученици основен проблем се оказа да различи крушата от картофа, тъй като според него те си приличат по цвят и форма.
     Децата показаха, че разпознават плодовете и по вкус. Това стана ясно в игра, при която малчуганите опитваха различни плодове със завързани очи. При друга от игрите децата се разделиха в два отбора – плодове и зеленчуци и така показаха, че отлично различават едните от другите. През цялото време пред децата имаше кошница пълна с плодове и зеленчуци. След като показаха, че разпознават картинките, децата си поиграха и с истинските продукти, като ги разделиха в две отделни купи.       
     Подобни уроци се провеждат във всички детски градини и учебни заведения, които участват в европейската схема „Училищен плод”. Освен че осигурява на децата по един плод всеки ден, програмата се опитва да промени техните хранителни навици и нагласата им към похапването на плодове. Това е и основната превантивна мярка в борбата срещу затлъстяването. Препоръчително е децата да приемат зеленчуци и плодове няколко пъти дневно, по възможност при всяко хранене. 
     „Информационната кампания е много важна за малките деца, защото сега е моментът, когато се формират техните хранителни навици. Това е и възможност за нас да им предлагаме плодове 2 пъти дневно – веднъж като част от всекидневното ни меню и още веднъж благодарение на схемата „Училищен плод”, каза директорката на детската градина, Соня Стратева.
    „По схемата „Училищен плод” ще се раздават плодове и зеленчуци в 965 учебни заведения, така че да бъдат обхванати близо 115 хиляди деца. Това е успех за страната ни, тъй като от опита на останалите европейски държави в първата година от прилагането на схемата, по нея обикновено кандидатстват около 25% от учебните заведения, при нас усвояемостта на средствата се очаква да достигне 40%.”, обясни още при откриването на кампанията в началото на декември изпълнителният директор на фонд „Земеделие”, Светослав Симеонов.
  

 

22 декември 2010 г.                          ДФ „Земеделие” 
                                                           – Разплащателна агенция

ТЕКУЩИ ПРИЕМИ

January
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
10 януари 2020 г.
Изтича срокът, в който се приемат заявления за отсрочване на отпуснати кредити в сектор „Животновъдство“, дължими към ДФ „Земеделие“;

 

Училищен плод