Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906

Министерство на земеделието

Ако 600 милиона лева за селските райони бяха подписани, само от ДДС щеше да има още 120 милиона в бюджетаРазпоредил съм да не се плаща по граждански договори  

 
Тихомир ТОНЧЕВ
 
 

- Г-н Добрев, има ли вече къде да седнете в кабинета на изпълнителния директор, след като се оказа, че дивани, маси и бюра са претрупани от близо 3000 забавени проекти и документи от вашия предшественик?

- След проверката от комисия, която назначих, кабинетът на изпълнителния директор е изчистен. Вече има къде да се седне и започна доста натоварен работен процес. Работи се не само в този кабинет, а и цялата структура на фонд „Земеделие" е мобилизирана на макс. Експертите имат голямо съзнание и искам да изкажа голямата си благодарност към всеки служител, който съвестно си изпълнява ангажиментите. Това са големи професионалисти.

 

 

- В какво състояние обаче ги заварихте след скандалите около фонда?

- Неприятно е, че хората сега започват може би за трети път да вършат работата си. Не знам защо се е получило и не мога да си обясня, че не са подписани тези проекти в сроковете, в които е трябвало. Задавам си въпроса защо не са подписани месеци назад.

 

- А имате ли отговор?

- За себе си лично да, но като изпълнителен директор, в което лице в момента ви говоря, мога да кажа само, че винаги ще пазя честта на тази институция. На нея трябва да й се изчисти петното, което е лепнато, и тя да работи в полза на обществото. Да не забравяме, че държавен фонд „Земеделие" е създаден по закона за подпомагане на земеделските производители, а не за пречене и издигане на барикади и стени срещу хората.

 

- Прекратихте ли скандалните консултантски договори на тандема Мирослав Николов- Виолета Александрова?

- Разпоредил съм се граждански договор да не се плаща. Мисля, че с този къс отговор съм ясен.

 

- Не се ли опасявате, че ще ви съдят?

- Тогава съдът ще реши. Той е компетентният орган. 

 

- Имате ли съмнения, че преди вас е действала корупционна схема във фонда?

- Вижте, фонд „Земеделие" не е компетентна институция, която може да даде отговор на този въпрос.

 

- А как ще бъде наваксано изоставането, за да не се окаже в края на годината, че има неусвоени европари, а фермерите и общините не могат да реализират проектите си?

- За мен морално удовлетворение от работата, която върша, ще бъде, като видя щастливите лица и усмивки на земеделските производители, агробизнеса, българските кметове и религиозните общности. Днес (интервюто е взето в четвъртък - б.а.) окончателно подписах 3 76 договора за 27 млн. лв. по програма „Лидер". Експертите одобриха и 676 проекта по мярка 121 - „Модернизиране на земеделските стопанства". Субсидията е за 191 млн. лв., а инвестициите са над 374 млн. лв.

  От встъпването ми длъжност съм одобрил и над 153 тръжни процедури на общини. Те могат да задвижат инвестициите си по мерки 321 - „Основни услуги на населението" и 322 - „Обновяване на населените места". Преди дни бях на откриването на такъв голям инфраструктурен обект - 25-километрова отсечка за 5,6 млн. лв. в община Гулянци. Повярвайте ми, видях - там наистина не прилича на път. Тези неща е трябвало да се свършат доста по-рано. Но по-добре късно, отколкото никога и затова съм готов да стоя и денонощно тук да подписвам с 2 ръце, но да има резултат

 Отделно съм разпоредил на всички служители да оказват пълно съдействие на кандидатите за подпомагане.

 

- Ще ви се отрази ли, ако няма актуализацията на бюджета? Застрашени ли са плащанията към фермери и общини?

- Основните плащания на фонд „Земеделие" ще бъдат факт след октомври, но нямаме проблеми и при липса на актуализация. Сметките на разплащателната агенция са планирани. Но тези средства можеше вече да са влезли в нашата икономика. Представете си например 600 млн. лв. още до средата на годината. Това само от ДДС са 120 млн. лв. Създават се работни места и се задвижва икономиката.

 

- Ако проектите по мерки 311 и 312 се разглеждат по новите правила на „де минимис", за да се реши проблемът с изтеклия срок от 30 юни 2014 г., това означава ли, че документите трябва да се подадат отново и да има ново класиране?

- Влизането в сила на нови правила по регламента за „де минимис", ни поставя в невъзможност да се сключат договори, без да е извършена проверка за съответствие с регламента. Обратното би означавало нарушение на европейското законодателство. Затова фондът ще извърши допълнителни проверки, за което бенефициентите ще бъдат уведомени. Надявам се да няма съществени разлики и разместване на класираните вече проекти. За да не се изискват многобройни документи, сме положили усилия там, където е възможно, проверките да се извършват служебно. Тук активно си сътрудничим с колегите от министерството на земеделието. Обещавам ви до 20 дни да имаме решение. А подписването на договорите може би ще стане до края на месеца. Изчакваме и промяната в две наредби.

 

- Колко пари трябва да разплатите до края на годината, за да няма загуба на евросредства?

- Не са малко, поне 250-300 млн. евро. Ще положим максимални усилия, но яснота на този въпрос ще има към средата на октомври. В момента фондът работи на пълни обороти. Всеки ден голяма част от екипа стои до след 21 часа, и то по собствено желание.

 

- Да не е заради заплащането на извънредния труд?

- Не, по желание е и дори не се заплаща. Просто те имат самосъзнание, че работата трябва да се свърши. Виждате, че за 3 седмици отхвърлихме огромен обем работа.

 

- Кога се очаква да бъде обявен нов прием на проекти по новата Програма за развитие на селските райони?

- Това е повече въпрос към министерството на земеделието. Те са създали екипи, разработващи прилагането на новата програма за развитие на селските райони. Надявам се до няколко месеца да можем да започнем работата по нея. В процеса на изготвяне на наредбите ще се изчистят административните проблеми във фонд „Земеделие" като създаване на организация, намаляване на административните срокове и електронизация, където е възможно. Целта е фондът да е готов при отваряне на мерките. За нас е важно да не се получи в новия програмен период задръстване на фонда с многобройни проекти, което да забави обработката им.

   Много важно е ние като служители на фонд „Земеделие" да даваме точни дати и срокове, които да се спазват. Хората работят с кредити и им е важно кога и колко подпомагане ще получат. Имам голяма воля да го постигна.

 

- Ще стартира ли на собствен риск мярката „Млад фермер", както беше обещано от министър Димитър Греков и зам.-министър Явор Гечев?

- В ежедневните контакти с тях виждам, че се полагат огромни усилия това да се случи в кратки срокове. Мярката е децентрализиране и правим проверка на натовареността на регионалните структури, за да изчислим времето за обработка на проектите при отваряне на мярката.

 

- Има ли ресурс фонд „Земеделие" да се справи с драстично увеличение на бенефициентите заради схемата за млади фермери?

- Би трябвало да се справим. Ако трябва, ще стоим и на по-дълъг работен ден. И аз имам жена и дете, не мога да ги видя в момента, но нещата трябва да се решат.

 

- Лесно ли се съгласихте?

- Никога не е било моя самоцел да съм на този пост. Все пак в тази структура съм започнал работа преди 12 г., бил съм вътре повече от 5 г. и я познавам много добре отвътре. Но като се мисли за България и обществото, това натежа много на везната, защото като всеки млад човек искам да остана да живея тук и моите деца да се развиват в тази държава.

 

- Чувствате ли се спокоен за поста си, идва служебно правителство?

- На мен оставката ми стои в джоба. Целта ми е работата във фонд „Земеделие" да тръгне по мед и масло, независимо дали изпълнителният директор се казва Атанас Добрев, или някой друг. И да ме освободят, поне ще имам време да се прибера при семейството, сега не мога да ги видя.

    

 
August
Su Mo Tu We Th Fr Sa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3